Lukuvuosi ja toimintakausi 2022-2023 on alkamassa Haminan kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa. Toivottavasti kaikilla on ollut onnistunut loma ja hetkiä, jotka tuovat voimia ja jaksamista arkeen ja työhön. Ainakaan hyvä loma ei jäänyt säistä kiinni, kun aurinkoa ja sadetta riitti sopivassa suhteessa. Haminan ja Kymenlaakson tapahtumarikas kesä tarjosi eri-ikäisille monia elämyksiä ja hyviä muistoja !

Alkavaan varhaiskasvatuksen ja kouluväen työvuoteen saamme uusia eväitä haminalaisten tekemästä kaupunkistrategiasta, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi ennen kesälomia. Strategia tukee toimintaamme, kun vahvistamme yhteistyötä eri oppilaitosten, korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Jatkamme varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja 2.asteen oppilaitosten kanssa digitaalisten palveluiden kehittämistä ja hyödyntämistä osana positiiviseen pedagogiikkaan perustuvaa kodin ja koulun yhteistyötä. Perusopetuksessa oppilaat ottavat käyttöön Qridi-palvelun, joka auttaa digitaitojen järjestelmällinen kehittämistä. Syksyn aikana tehdään palveluverkkoselvitys, joka antaa mahdollisuuksia edistää moderneja, terveitä ja monipuolisia oppimisen ja kasvun tiloja ja laadukasta opetusta.  

On tärkeää varmistaa huoltajien, lasten ja nuorten sekä koulun henkilökunnan positiivinen ja arvostava vuorovaikutus ja matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä opettajaan tai ryhmänohjaajaan, jos huolia esiintyy. Lasten ja nuorten hyvinvointiin pyrimme kiinnittämään erityistä huomiota mm. positiivisesta pedagogiikan soveltamisella vuorovaikutuksessa ja palautteen antamisessa. Erityisesti jatkamme kaikilla kouluasteilla aikaisempaa hyvää ja tuloksellista työtä kiusaamisen kitkemiseksi. Jotta onnistumme vielä paremmin, on  tärkeää saattaa opettajan tai opiskeluhuollon henkilökunnan tietoon koulukiusaamistilanteet, jotta niihin voidaan puuttua. Koulunuorisotyö on edelleen yksi voimavara kouluilla  ja liikkuvan nuorisotyön ajoneuvohankinnan myötä jalkautuminen myös kaikille alakouluille on mahdollista. Haminan harrastamisen mallin myötä jatkamme virikkeellistä vapaa-ajan toimintojen kehittämistä.  Kestävän kehityksen edistäminen jatkuu osana toimintaamme ja tässä energiahintojen tilanteessa se onkin erityisen ajankohtaista mm. energiasäästöviikon (10-16.10) aikana tehdään näkyväksi erilaisia mahdollisuuksia.

Koronavuosien jälkeen toivomme mahdollisimman normaalia työvuotta. Edelleen haluamme toimia hyvinvointia ja terveyttä edistävällä tavalla ja koronan osalta toimimme alueellisen korona-koordinaatioryhmän ohjeiden mukaan. Annamme jatkossakin ohjeistusta wilman kautta. On syytä muistaa, että sairaana tai flunssaoireisena ei ole syytä tulla kouluun tai päiväkotiin.

Haminassa aloittaa perusopetuksessa noin 10 ukrainalaista eskoulun oppilasta, 50 ukrainalaista oppilasta neljässä peruskoulussa sekä useita opiskelijoita EKAM.n ryhmässä. Haluamme varmistaa myös ukrainalaisille mahdollisuuden rauhalliseen koulunkäyntiin ja toivottavasti hyvä yhteistyö muodostuu kouluyhteisöön ja laajemmin Haminassa. Mikäli sinulla on mahdollisuus tukea ukrainalaisten arkea, kannattaa olla yhteyksissä Haminan Vastaanottokeskukseen tai meidän henkilökunnasta lasten ja nuorten palveluiden koordinaattori Hanna Käkelään tai kehittämispäällikkö Maaret Lommiin. Varmaankin loppusyksystä ainakin talvivaatteet ja kengät voivat tulla tarpeeseen, mutta ennen kaikkea hyvä kaveruus ja mukaan ottaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Kokonaisuudessaan Haminan kaupunkistrategiaan voi tutustua kaupungin kotisivuilta osoitteesta:

https://www.hamina.fi/asukkaalle/wp-content/uploads/sites/12/2022/06/Haminan-kaupungin-strategia.pdf

 

Oikein hyvää loppukesää ja iloa lukuvuoteen 2022-2023.

 

Mikko Lumme

kasvatus- ja koulutusjohtaja

[email protected]